Friday, May 4, 2012

Kenapa Aku Di Uji....

Seringkali kita mengeluh kan apabila ditimpa dgn sesuatu ujian tu...x kira ujian tu berat @ ringan sekali pon..mesti mulut kita ni cepat jew melatah dgn berkata "kenapa aku??..kenapa mesti aku yg trima semua ni??..knapa x org lain??..knapa aku diuji??.."..sebenarnya kkdg2 kita terlupakan sbb syaitan dh berjaya hasut hati kita..kita lupa bahawa Allah sayangkn kita oleh sbb itu lah DIA turunkn utk kita ujian..kita lupakn..Allah x akan menguji seseorang hamba-NYA luar dr kemampuan hamba2-NYA...Allah itu Maha Penyayang dan Maha Mengasihani...tp tu la,kita manusia mudah sgt hanyut dgn hasutan syaitan laknatullah...nauzubillah...

kat bawah ni ada share ckit kata2 keluhan yg sering kita luahkan dgn jawapan dr Al-Quran..:


KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB :
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah Al-Baqarah ayat 216)

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB :
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah Al-Baqarah ayat 286)

KENAPA RASA FRUSTASI?

QURAN MENJAWAB :
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
(Surah Al-Imran ayat 139)

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB :
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
(Surah Al-Baqarah ayat : 45)

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB :
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... "
(Surah At-Taubah ayat : 111)

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB :
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
(Surah At-Taubah ayat 129)

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB :
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
(Surah Yusuf ayat 12)

Ya ALLAH, aku berdosa kpada MU...xpenah redha dgn setiap ujian yg ENGKAU turunkan buat aku..Hamba-MU ini terlalu lemah dan daif Ya ALLAH... :(


0 comments:

 
Blogger Templates by Wishafriend.com